Monday, January 28, 2013

YAYA SEDIH

Posted by yayajulianaOmey at 2:16 PM
Reactions: 
0 comments


salam..

ary nie yaya sedih sgt2...yaya xtau knp??pe slh yaya smpai org sggup wat yaya mcm nie...yaya nk tpn some1 nie,and u must have a reason y u call h**...nk call some1 smpai nk kene reason n yaya terpikir who am i???hari nie yaya snap je kat keje,coz yaya mlas nk ngs dah..bila yaya snyap salah plak,bila yaya bising salah..so what u want i do haahhhh???fed up..pls kdg2 tolong pham perasaan saya nie...last2 some1 ckp xperlu msj i smapi i msj u...waaaahhh dat easy u say kn....senang,mudah n teratur je mcm polis lak aiihhh,yaya xmo ngs..xmo dh!!! sbb bila yaya ngs skt sgt dada nie...yaya nk happy je,tp knp ssh sgt..yaya xpnh lawan ckp,sbb yaya tkt utuk jd kurang ajar..tp no one understand me...tp knp ssh ea manusia nie nk berterima kasih,kadang2 yaya pk xperlu lg nk hidup kalu diri sendiri xde org pduli...xde sp nk hargai ape yg yaya wat,last2 yaya yg sorg2 kat cnie...



**betol kn.....


Saturday, January 26, 2013

migrain ;(

Posted by yayajulianaOmey at 2:49 PM
Reactions: 
0 comments
salam uolsss..

hari nie yaya sakit kepala sangat2..mungkin sbb panas sangat kot,xpn ade masalah lain..hurmmm,xlarat la nk mghadap menda alah nie lama2....


 *omey x anak saudara yaya nie,kn n3 sbelum nie yaya minah mat salleh...uopssss


**bahagian2 yg uolsss n yaya selalu sakit kepala...so jawabnya kite kene jumpa doktor laaah



nie plak jenis sakit kepala uolss..try la bc k

Friday, January 25, 2013

steamboatt......;)

Posted by yayajulianaOmey at 9:31 PM
Reactions: 
0 comments

salam uolss..


sbenranya n3 nie dari semalam patut yaya buat p di sebabkan tenet ok ssgat la knnnnn...so ary nie br ley la nk hupdate kn..ok la cmnie, yaya sebenrnya dah lama teringin ssgat nk makan stemaboat..konon2 yaya nk berangan jadi minah saleh,ahhhak uolsss....so yaya ngan family mkn la kat SAIFUL_21 kat dungun,n result die no bad la kn..sdap jugak tomyam die 2...

ini lah steamboat yg yaya mkn smalam...p pic yang real next n3 ea,tenet cm hampeh je yaya tengok ;(



Wednesday, January 23, 2013

SALAM MAULIDUR RASUL

Posted by yayajulianaOmey at 11:47 PM
Reactions: 
0 comments

ASSALAMUALAIKUM...;)

WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH
(Tema peringkat kebangsaan)

sal usul sambutan Maulidur Rasul - sumber klik di sini 


Maulidur Rasul tidak pernah disambut oleh Rasulullah SAW walaupun sekali. Begitu juga para sahabat, tidak pernah menyambut hari kelahiran Rasulullah sewaktu hayat Baginda. 

Malah sahabat-sahabat sendiri pada zaman itu tidak pernah menyambut hari kelahiran mereka. Hal ini kerana sambutan itu belum menjadi budaya mereka pada waktu itu.

Pada zaman awal Islam belum ada keperluan untuk mereka menyambut hari kelahiran kerana mereka tidak mahu memikirkan usia mereka. Mereka juga tiada keperluan untuk menyambut hari kelahiran Rasulullah kerana setiap hari mereka boleh bertemu Rasulullah terutama apabila berasa rindu. Mereka ini meskipun tiada berkesempatan untuk bertemu Rasulullah, sekurang-kurangnya selawat akan meniti pada bibir mereka.

Tetapi pada zaman tabi’in, umat Islam sudah berselerakan ke seluruh dunia dan dalam keadaan itu mereka semakin jauh dengan Makkah dan Madinah. Tidak dinafikan, sebahagian mereka lupa untuk mengamalkan Islam lantaran semakin jauh daripada roh ajaran dan perjuangan Rasulullah. Mujurlah ulama masih ada lalu mengambil inisiatif untuk membimbing orang ramai ke jalan benar.

Di celah-celah itu lahirlah sebuah karya yang diberi nama al-Barzanji nukilan Syeikh Jaafar al-Barzanji. Di dalamnya mengandungi kisah Rasulullah SAW semasa kelahiran sehingga wafatnya.

Kemudian kisah itu dibacakan kepada orang ramai yang dipersembahkan dengan cara yang menarik bagi membangkitkan rasa kecintaan kepada Rasulullah SAW dan perjuangannya.

Namun untuk membangkitkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW dalam jumlah yang lebih ramai maka diadakan majlis itu pada hari kelahiran Rasulullah SAW. Di sinilah bermulanya sambutan Maulidur Rasul dalam sejarah Islam.

Hari itu dipilih bukan semata-mata untuk sambutan hari lahir tetapi satu taktik untuk mengumpul orang bagi memperdengarkan kisah Rasulullah SAW yang semakin dilupakan. Semoga umat boleh kembali kepada ajaran Rasulullah seperti zaman sahabat dahulu.

Berdasarkan sejarah itu, maka sambutan Maulidur Rasul yang dilaksanakan pada hari ini seharusnya bukan semata-mata untuk meraikan hari kelahiran Rasul. Itu bukanlah matlamat asal sambutan tetapi lebih kepada usaha mengingatkan kembali umat Islam kepada Rasulullah SAW dan perjuangannya.

Oleh sebab itu, acara yang boleh dihidangkan pada hari itu boleh dipelbagaikan asalkan menjurus kea rah menyedarkan umat Islam kea rah mengingati Rasulullah dan perjuangannya. Kalau dahulunya dibacakan barzanji tentu tidak salah pada hari ini disampaikan ceramah di samping pembacaan sejarah Rasulullah, bernazam, bernasyid, membaca al-Quran dan banyak lagi.

Yang penting semua itu boleh menyedarkan umat Islam kepada mengingati perjuangan Rasulullah. Dengan acara tersebut tidak timbul isu bidaah seperti yang selalu kita dengar dakwaannya pada hari ini kerana semua aktiviti itu pernah berlaku pada zaman Rasulullah SAW dan baginda tidak pula melarangnya.

Pada hari ini kita tambahkan lagi aktiviti dengan perarakan sepanduk sambil berselawat dan niatnya juga untuk membangkitkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW. Amalan berarak ini pernah dilakukan para sahabat ketika menyambut ketibaan Rasulullah SAW di Madinah dari Makkah. Ternyata perbuatan sahabat itu tidak dilarang oleh Baginda.

Sempena sambutan itu juga, ditambahkan acara memberi anugerah dan penghargaan kepada orang tertentu. Amalan ini juga dilihat baik dan boleh membawa kepada rasa minat seseorang untuk mencontohi Rasulullah. 

Sambutan ini perlu dibezakan dengan sambutan Barat terhadap sambutan hari lahir diri sendiri, sambutan acara potong kek, menyanyi dan menari dan sebagainya dan juga tidak sama dengan sambutan hari lahir bagi orang yang hidup dengan mati.

Sambutan hari lahir orang yang masih hidup sepatutnya untuk mahabbah diri, amalan yang telah dilakukan dan menginsafi diri beberapa hari lagi yang berbaki untuk hidup.

Manakala sambutan hari kelahiran untuk orang yang sudah meninggal dunia adalah untuk mengambil iktibar dan teladan yang baik sebagai motivasi hidup.

Jadi, amalan kita pada hari ini menyambut Maulidur Rasul diharap diterima oleh Allah SWT sebagai ibadah. InsyaAllah. - Ustaz Hj Ahmad Baei Jaafar.



januari 2013

Posted by yayajulianaOmey at 11:42 PM
Reactions: 
0 comments
salam uolss..


rasenya dh dekat setahun yaya yg omey nie bercuti dari menulis..yaya pn confius la knp xmo menulis,yelah kn sekarang orang sibuk ngan instagram,facebook, twitter...lg2 ngan gajet sekarang,xtkejar den nie hah...apple la,samsung la,nokia la mcm2...yaya nie kalu nk mgejar alamat poket kosong,hurmmm cmne 2??

Tuesday, November 1, 2011

dia AZUAN BIN MAKTAR lg

Posted by yayajulianaOmey at 12:09 AM
Reactions: 
0 comments
salam...
kali nie aku still nk cite psal owg yg plg ak syg slain pamily..
die sllu dsmping ak..
xkira ak skt @ sht die sntiasa bsma ak...
berada d smpingnya ak sntiasa rs dicintai...
emmmphh...cinta???ya..
2yg ak rs skg...

ak sentiasa akn dpt ciuman d dhi...
cubit pp ak n tarik idung ak..
waduhh kangen nie..heheheh
p part yg ak ske...
ble die tgur ak..

'dlu kte xde pape...skg syg ad abg,n abg nk syg sntiasa tjg..abg akn bimbin syg'

aku xley die mrhkn ak...
ak akn ngs n die akn rs bslah...
ary nie pn ak xsihat...
lps keje dtg umh tgk aku..
xd kol kte esk nk tgkkn ak skt pe...
ak syg die sgt2 spnh aty ak....



yg plg ptg...
pamily kami merestui hbgn kami...

lebiu bebe....syg syg abg

Saturday, October 29, 2011

dia AZUAN BIN MAKTAR

Posted by yayajulianaOmey at 2:29 PM
Reactions: 
0 comments
azuan bin maktar

die insan skg yg btl myayangi aku...
sm keje ngan aku..
mula kwn skg die owg yg btl2 sygkn aku..
n ak sygkn die sgt2...




pengenalan ttg die...
hahah kelass g2 aku nie..

lebiu bebe...






 

yaya juliana omey Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review